ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ

Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας χορηγούνται φάρμακα που έχουν σκοπό τη λήψη περισσότερων ωαρίων από το ένα που παράγει η γυναίκα στον φυσικό της κύκλο.

Η παρακολούθηση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο και αιμοληψία, συνήθως ανά 2-3 μέρες και οι δόσεις των φαρμάκων εξατομικεύονται.

Κολπικό υπερηχογράφημα αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια
ΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΩΟΘΥΛΑΚΙΑ

Με το υπερηχογράφημα, που γίνεται διακολπικά,  παρακολουθούμε την αύξηση του μεγέθους των ωοθυλακίων, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια. Σκοπός είναι να μεγαλώσουμε όσα περισσότερα ωοθυλάκια μπορούμε πάνω από 18 mm, όποτε θεωρούμε ότι το ωάριο μέσα σ΄αυτό έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο για ωοληψία. Παράλληλα μετρούμε την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου. Το ενδομήτριο καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα , στην οποία αργότερα θα μεταφερθούν τα έμβρυα.

Με την αιμοληψία ελέγχουμε την οιστραδιόλη, που παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι επίσης δείκτης της ωρίμανσης των ωαρίων.

 Όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλακίων μεγαλύτερων των 18 mm, ικανοποιητικό πάχος ενδομητρίου και επίσης καλή τιμή οιστραδιόλης επιτυγχάνουμε τη τελική ωρίμανση των ωαρίων με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) και τριάντα τέσσερις με τριάντα οχτώ ώρες μετά γίνεται η ωοληψία.

ΩΟΛΗΨΙΑ

Η Ωοληψία διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται με ελαφρά μέθη. Ο γυναικολόγος αναρροφά διακολπικά με μια βελόνα το ωοθυλακικό υγρό από τις ωοθήκες κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο. Το ωοθυλακικό υγρό δίνεται στον εμβρυολόγο για την εύρεση των ωαρίων με τη βοήθεια του μικροσκοπίου.

 

Διακολπική ωοληψία
ΔΙΑΚΟΛΠΙΚΗ ΩΟΛΗΨΙΑ


ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ωάρια μετά την ωοληψία τοποθετούνται μέσα σε καλλιεργητικό υλικό. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η γονιμοποίηση με το σπέρμα του συζύγου που έχει ήδη επεξεργαστεί με ειδικές τεχνικές. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους.ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

 
Εμβρυομεταφορά
ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

Είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί αναλγησία. Γίνεται 2-3 μέρες μετά την ωοληψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει σε στάδιο βλαστοκύστης, δηλαδή 6-7 ημέρες μετά την συλλογή των ωαρίων. Τα έμβρυα τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα με τη βοήθεια ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα που περνά μέσα από τον τράχηλο. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν συναποφασίζεται με το ζευγάρι. Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων, μπορούν κάποια από αυτά να καταψυχθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική προσπάθεια.


Έμβρυα 3 μέρες μετά την ωοληψία
ΕΜΒΡΥΑ 3 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΟΛΗΨΙΑ

ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΗΣ

Γίνεται 12 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Περιλαμβάνει λήψη αίματος για τον προσδιορισμό της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG). Εάν το τεστ είναι θετικό, δυο εβδομάδες αργότερα γίνεται ο πρώτος υπερηχογραφικός έλεγχος κατά τον οποίο φαίνεται ο ενδομητρικός σάκος του/των εμβρύου/ων μέσα στη μήτρα. Αν το τεστ είναι αρνητικό, η φαρμακευτική αγωγή διακόπτεται και γίνεται προσπάθεια για ανάλυση των πιθανών αιτιών της αποτυχίας και λήψη περαιτέρων αποφάσεων.

Ιατρείο: Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι, 151 23 - τηλ 210 6754296 / Υγεία IVF - Εμβρυογενεσις: Φλέμινγκ 15, 15123 Μαρουσι.  Tηλ: 2117500510-11